Dvadesetosmogodišnji Drago Mihaljević na 2,93 hektra zemlje u mjestu Dusina gradi svoju sadašnjost i budućnost svakodnevno radeći na svom gospodarstvu

Dvadesetosmogodišnji Drago Mihaljević, po struci poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje od završetka srednje škole radi na očevu gospodarstvu. Od 2012. godine je glavni i jedini enolog u vinariji svojih roditelja, a danas i nositelj OPG-a Mihaljević.

Na 2,93 hektra zemlje u mjestu Dusina mladi Drago gradi svoju sadašnjost i budućnost svakodnevno radeći na svom gospodarstvu. Prepoznao je važnost EU fondova i zahvaljujući mjeri 6.1.1. Potpori za mlade poljoprivrednike dobio je bespovratna sredstva kojim planira modernizirati i unaprijediti proces rada i poslovanja, kupiti nove sadnice vinove loze i armaturu kako bi proveo izmjenu sortimenata na jednoj parceli.

Obiteljska vinarija nije se uspjela oduprijeti izazovima ekonomske krize. Ljubav prema proizvodnji mladog poljoprivrednika nije nestala, ali ni to što prvi put nije prošao na mjeri 6.1.1. nije ga pokolebalo. Uz pomoć svoje obitelji uspješno je obnovio dio starih nasada, a zahvaljujući sredstvima iz mjere 6.1.1. uskoro će zasaditi i nove. Kupnjom preko 4 tisuće novih sadnica Zlatarice rekonstruirati će se postojeći vinograd koji zbog starosti više ne daje puni prinos. Drago planira iskrčiti postojeću sortu Kuč i zamijeniti je s autohtonom sortom Zlatarica kako bi očuvao tu skoro izumrlu sortu.

Zlatarica je aromatično i lepršavo vino, prekrasne zlatno žute boje te ugodnog zavodljivog mirisa. Enolozi naglašavaju kako je zlatarica bogata herbalnim, cvjetnim i voćnim notama te osvježavajućeg i punog okusa. Zlatarica se pokazala kao iznimno pitko i fino vino. Drago ističe kako je zlatarica pravo „ljetno“ vino, s obzirom da najbolje paše uz lagana i osvježavajuća jela. Pije se kao aperitiv, odlična je uz carpacco, tjesteninu s tartufima, lagani rižot s bijelim mesom ili plodovima mora, mladi kozji sir… Rezultati u proizvodnji vina su izvrsni, ovisno o berbi ili vinskoj godini uspijeva dobiti vino s oznakom vrhunsko, što potvrđuje Rješenje Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo bez kojeg se vino ne može pustiti u prodaju, rekao nam je Mihaljević.

Aktivnosti iz projekta imaju pozitivan utjecaj na okoliš i održivi razvoj. Očuvanje okoliša i zdravlje ljudi uz učinkovit rad pogonskih strojeva jedna je od važnih karika u poljoprivrednoj proizvodnji. Trenutno na OPG – u posjeduje malčer, atomizer od 1000 L vučeni, traktorske škare za rezidbu i dva mala kultivatora, a nedostaje mu traktor.

Dodijeljenim sredstvima kupiti će novi traktor GOLDONI čime će se smanjiti potrošnja CO2 i energija potrebna za isto. Od dodatne opreme planira kupnju freze s hidraulikom. Freza je priključak koji ne ispušta ulje ili gorivo u okoliš, a dubina freze smanjuje broj ponavljanja pa se tlo manje iscrpljuje. S manjim iscrpljenjem tla, veći broj minerala ostaje unutar tla što povećava kvalitetu poljoprivredne proizvodnje.

„Ured LAG – a „ADRION“ bio nam je od velike pomoći pri prijavi koja prvi put kada smo radili bez njih nije bila uspješna. Pomogli su nam u promociji i zahvaljujući njima posjećivali su nas gosti iz Baranje koji su sudjelovali na sajmu Okusi Hrvatsku, ali i oni iz Finske još ranije 2015. godine. “, zaključio je Drago dodavši „Nije lako dobiti kvalitetnu pomoć pri prijavi i drago nam da smo ovaj put radili s našim LAG-om“.

Scroll to Top