O projektu

Job clubs Adrion – uđi i Ti u svijet rada!

O PROJEKTU

U Republici Hrvatskoj krajem 2016. godine bilo je 68.541 mladih nezaposlenih osoba što čini 28,9 % ukupne nezaposlenosti. Podatci su to Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Područje LAG-a “Adrion” koje se prostire na području jugoistočnog dijela Splitsko – dalmatinske županije broji 1741 mladih nezaposlenih osoba u istom razdoblju što je oko 28,09 % od ukupne nezaposlenosti na tom području.

Razlog slabije zapošljivosti mladih krije se u neiskustvu koje vodi do dugotrajne nezaposlenosti i na koncu do odustajanja traženja posla, gubitku motivacije i stečenih vještina kao i smanjivanju sposobnosti za stjecanjem novih bilo da je riječ o mladima sa srednjoškolskim, višim ili visokim obrazovanjem. Sve to rezultira manjkom samopouzdanja i dovodi do socijalne isključenosti.

Sezonsko zapošljavanje uvjetovano turizmom stvara iskrivljenu statističku sliku i još veće nezadovoljstvo kod mladih zbog nemogućnosti zapošljavanja u struci.

Glavni cilj projekta Job clubs Adrion – uđi i Ti u svijet rada! je uspostavljanje četiri Kluba za zapošljavanje u Omišu, Makarskoj, Imotskom i Vrgorcu pomoću kojih će se 80 mladih nezaposlenih osoba pripremiti za tržište rada. Na području 16 općina i 4 grada jugoistočnog dijela Splitsko – dalmatinske županije u projekt se mogu uključiti nezaposleni mladi ljudi sa završenim srednjoškolskim, višim ili visokim obrazovanjem, uključujući mlade koji nisu u evidenciji HZZ-a, niti u sustavu obrazovanja i treninga (NEET skupina).

Na projektu su se zaposlile i dvije osobe u svojstvu trenera koje imaju zadatak osposobljavati mlade za tržište rada kroz različite radionice.

Inovativni pristup projekta osiguran je kroz “speed dating” koji će pružiti mladima priliku za predstavljanje poslodavcima kako bi stečena znanja i vještine mogli izravno primijeniti, dobiti povratnu informaciju iz “prve ruke” odnosno od samog poslodavca te mogućnost zaposlenja za vrijeme trajanja projekta.

Uz osnivanje klubova provodi se niz specijaliziranih radionica za stjecanje vještina i znanja za traženje posla čime se povećava mogućnost zapošljavanja.

Program Kluba provodi se prema metodologiji koja je razvijena kroz projekt “Mladi na tržištu rada” tvrtke GOPA-e za HZZ uz potrebne specifične prilagodbe ciljnom području. Mladi prolaze trotjedne radionice gdje uče kako i gdje pretraživati oglase za posao, kako napisati kvalitetan životopis, molbu, predstaviti se poslodavcu, prolaze i kroz edukacije o komunikacijskim vještinama te ostale radionice potrebne za podizanje njihovih kompetencija.

Nositelj ovog projekta je LOKALNA AKCIJSKA GRUPA „ADRION“, a kao partneri na projektu sudjeluju Splitsko – dalmatinska županija, Grad Omiš, Grad Makarska, Grad Vrgorac, CEDRA te Pučko otvoreno učilište Imotski.

Projekt Job clubs Adrion – uđi i Ti u svijet rada! traje 12 mjeseci i to od 26. ožujka 2019. g. do 26. ožujka 2020. g. , a ukupan iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava je 487.007,89 kn. 

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

uđi i Ti u svijet rada!

Postani dio Job clubs Adrion

Scroll to Top